Var är du på väg?

Kopia av Kopia av Kopia av blogg bild

"If you don't know where you're going,
any road will take you there."

Lewis Carroll

Var är du på väg?

Händer det att du tvivlar ibland? På dig själv, din förmåga, eller det du håller på med? Jag funderar fortfarande ofta på vad jag ska bli när jag blir stor! Som en typisk generalist finns det så många olika saker jag tycker om att göra. Något som hjälper mig att sortera mina tankar och skapa fokus i mitt företag är att jobba med min affärsplan.

De flesta företagare har tyvärr aldrig gjort en affärsplan på eget initiativ för sin egen skull. Det finns forskning som visar att de företag som har en affärsplan har högre omsättning och är mer livskraftiga än de som inte har en. Och det bästa? Det finns inget rätt eller fel sätt att göra en affärsplan! Du kan utforma den precis som du vill – som en moodboard, ett kort textdokument, detaljerat eller övergripande. Du bestämmer!

Avsätt en förmiddag och ha en liten kick-off för ditt företag, även om (eller kanske speciellt då) du är soloföretagare. Sätt dig bekvämt med lite trevligt fika och sätt en enkel plan för hur du ska jobba framåt.

Vill du ha en enkel mall för att börja? Ladda ner min kostnadsfria affärsplanemall som beskriver dessa punkter lite mer utförligt och få en klarare riktning för ditt företagande. Gratis mall

Här är 7 punkter som jag som jag tycker är värdefulla att ta med:

Omvärldsanalys
Börja med att blicka utåt. Vilka trender påverkar din bransch just nu? Finns det nya konkurrenter eller andra faktorer du behöver ta hänsyn till?

Affärsidé
Gå igenom din affärsidé regelbundet. Tänk bara på hur pandemin eller den ökade digitaliseringen har påverkat oss alla. Det är alltid bra att stämma av så att din idé är relevant och hållbar.

Vision
Vad drömmer du om att uppnå med ditt företag? Din vision behöver inte vara realistisk eller nåbar, men den ska ge dig energi. Ta dig tid att formulera den på ett sätt som verkligen motiverar dig.

Mål
Sätt upp kort- och långsiktiga mål. Behöver du omsätta en viss summa för att kunna ta ut en lön, eller har du en drömkund du vill arbeta med? Använd SMARTA mål (Specifika, Mätbara, Accepterade, Realistiska, och Tidsatta) för att få en tydlig styrning.

Aktiviteter
Inga mål uppnås av sig själv. Vilka konkreta aktiviteter behöver du genomföra för att nå dina mål? Ju tydligare du är, desto lättare blir det att
utföra.

Ekonomi
Vad kommer dina aktiviteter att kosta, vilka fasta och rörliga kostnader har du? Gör en enkel budget utifrån dina kunskaper så att du får in bild av din verksamhets ekonomiska förutsättningar.

Uppföljning
Lär av dina resultat. Ställ enkla frågor som: Vad gick bra? Vad gick mindre bra? Uppföljningen hjälper dig att se vad som fungerar och vad du ska göra mer av och vad du ska göra mindre av.


Affärsplanen är faktiskt ett verktyg för att skapa den framgång du drömmer om – jag lovar!

Ha en fin dag 🧡
Ulrica

Vad gör du för att göra världen mer tillgänglig?
6 saker golf har lärt mig om företagande

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer ännu. Bli först med att lämna en kommentar!

Lämna en kommentar